Ce este un server dedicat? Informatii utile pentru amatori

Blog: Servere
Ce este un server dedicat Informatii utile pentru amatori

 

Odata cu dezvoltarea exploziva a Internetului si a afacerilor legate de acesta, tot mai multi termeni de specialitate intra in limbajul uzual, folosit in viata de zi cu zi de catre oameni din afara industriei IT. Un astfel de termen este cel de server care se refera de fapt la un computer ce gazduieste anumite informatii care pot fi accesate de catre utilizatorii de Internet. In general, serverele se impart in doua categorii principale, anume servere impartite de catre mai multi clienti in acelasi timp si servere dedicate, care sunt folosite de catre un singur client. 

 

Cuprins:

1. Ce este un server dedicat

 

2. Cand ai nevoie sa treci de la un server impartit cu altii la un server dedicat

 

3. Care sunt avantajele unui server dedicat profesional

 

 

1. Ce este un server dedicat

 

 

Un server dedicat reprezinta acea piesa de hardware care asigura functionalitatea unei pagini web, indiferent de tipul acesteia. Computerul gazduieste in acelasi timp sistemul de operare, dar si datele si informatiile necesare pentru functionarea optima a site-ului. Un server dedicat va fi utilizat de catre un singur client, acesta avand control total asupra sa, fara a fi nevoie sa faca compromisuri legate de diferite setari ca in cazul unor servere impartite cu alti clienti. 

 

Firmele de hosting ofera clientilor interesati posibilitatea de a inchiria un astfel de dispozitiv, clientul avand sansa de a hotari modul in care acesta functioneaza. Mentenanta serverului este asigurata de catre proprietar, mai exact de firma care ofera gazduire web.

server dedicat

 

 

 

2. Cand ai nevoie sa treci de la un server impartit cu altii la un server dedicat

 

 

Majoritatea firmelor care au nevoie sa realizeze o pagina de internet, pe care sa-si prezinte ofertele si prin intermediul careia sa intre in contact cu clientii, doreste ca aceasta sa functioneze optim, indiferent de numarul de accesari. Orice problema in acest sens poate insemna pierderi financiare insemnate, potentialii clienti fiind in general ocupati si la primul semn ca pagina se blocheaza o vor parasi si vor cauta o alta oferta. 

 

Garantia ca acest lucru sa nu se intample este mutarea paginii pe un server dedicat care va functiona ireprosabil, indiferent de varfurile de trafic, de problemele de software sau de hardware. 

 

Incepatorii in comertul online debuteaza in acest domeniu cu o pagina web care are cateva zeci de vizitatori zilnici. Pentru aceasta situatie nu este necesara inchirierea unui server dedicat deoarece acesta presupune investirea unei sume de bani mai mari. Odata cu cresterea afacerii, insa, numarul de clienti care viziteaza pagina poate sa ajunga la nivele mult mai ridicate, mai ales in perioada promotiilor sau ofertelor speciale, in acest caz aparand pericolul blocarii site-ului. 

 

Trecerea la un server dedicat scuteste pe antreprenor de astfel de situatii. Exista patru motive care pot face un investitor sa apeleze la o astfel de solutie: 

 

  • Site-ul este in crestere si nu poate tine pasul cu traficul ridicat;
  • Nevoia de securitate este ridicata atunci cand pe site sunt puse informatii sensibile;
  • Timpul de incarcare al paginii trebuie sa fie foarte scurt;
  • Dorinta de control total asupra serverului.

 

 

3. Care sunt avantajele unui server dedicat profesional

 

 

Chiar daca inchirierea unui astfel de server este mai costisitoare decat achizitionarea unui server virtual, totusi, aceasta solutie merita pentru ca ofera avantaje numeroase si posibilitatea unei evolutii pozitive a afacerii in mediul online. 

 

server

 

  • In primul rand, prin folosirea acestei tehnologii traficul ridicat nu va mai duce la blocarea site-ului si implicit la pierderi financiare. Trebuie avut in vedere ca pot aparea situatii in care traficul normal zilnic poate sa creasca de pana la 30 de ori, situatie in care un server virtual ar putea sa nu raspunda optim sau chiar sa se blocheze de tot; 

 

  • In al doilea rand, securitatea datelor de pe server este maxima pentru ca partile de hard nu sunt impartite de alti clienti, astfel ca accesul la acestea este mult mai dificil pentru persoanele rau intentionate; 

 

  • In al treilea rand, prin inchirierea unui server dedicat clientul are control asupra sistemului de operare folosit si asupra programelor software incluse. 

 

In concluzie, daca pagina ta web aflata pe un server de tip cloud functioneaza cu greutate din cauza cresterii traficului, atunci este timpul sa te gandesti la migrarea sa pe un server dedicat. Aceasta schimbare este esentiala pentru dezvoltarea oricarei afaceri care foloseste Internetul pentru a intra in contact cu potentialii clienti. Banii investiti se vor intoarce, cu siguranta, inzecit, asa ca nu ezita si apeleaza la o firma de hosting pentru a face acest pas important.  

Din aceeasi categorie

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.