Ce este un SSD? - 3 intrebari si raspunsuri ce trebuie sa le cunosti pentru a imbunatati performanta computerului

Blog: Hardware
Ce este SSD 3 intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii pentru a imbunatati performanta computerului

Era tehnologiei este caracterizata cel mai bine de un cuvant: inovatie. Cu atat de multe noutati care se lanseaza de la an la an, poate fi dificil sa intelegi ce imbunatatiri poate aduce fiecare dintre acestea. De exemplu, atunci cand ai vrut ultima daca sa cauti un computer nou, ai dorit sa afli ce memorie interna are. Ai descoperit un numar modest de GB, poate urmat de termenul SSD. Desi capacitatea de stocare era mai mica, ti s-a recomandat aceasta varianta, in detrimentul unui HDD. De ce? Afla in continuare ce este un Solide State Drive si ce ar trebui sa stii despre el. 

 

Cuprins

1. Ce inseamna SSD?

2. Diferenta intre SSD si HDD

3. SSD sau RAM - ce sa alegi pentru a creste performanta computerului sau laptopului?

1. Ce inseamna SSD?

SSD

 

Acest termen este un acronim pentru Solid State Drive. La baza, este vorba doar despre cipuri de memorie amplasate pe o placa cu circuite. Are o interfata sub forma SATA sau PCIe si este un dispozitiv capabil sa alimenteze si sa transfere date. 

 

Cel mai bine il poti intelege atunci cand il compari cu rivalul principal de pe piata: HDD-ul. 

 

2. Diferenta intre SSD si HDD

 

ce este un ssd

 

Spre deosebire de un HDD (Hard Disk Drive), nu exista niciun ac care trebuie sa se miste pe un disc rotativ pentru a citi sau a scrie date. De fapt, SSD-ul nu are nicio parte mobila. In schimb, acesta foloseste un tip de memorie flash (NAND). Deoarece este stabila, durata de viata a unei astfel de componente se intinde pe o perioada foarte mare de timp. 

 

Principala deosebire pe care o vei observa intre dispozitivele cu aceste doua tipuri de memorie este ca cele cu SSD sunt mai scumpe si au o capacitate mai mica decat cele cu HDD. 

 

Un Hard Disk Drive are o capacitate care incepe de la 40 GB si poate ajunge lejer la 12 TB, iar pentru modelele industriale, stocarea poate fi chiar mai mare. In general, valoarea unui astfel de dispozitiv este accesibila pana in limita a 2 TB, ceea ce este mult peste nevoile unui utilizator conventional. Asadar, acestea sunt bune pentru cei care au nevoie sa stocheze foarte multe fisiere. 

 

Datorita noilor tehnologii, SSD-urile sunt capabile sa depoziteze mai multe fisiere decat primele modele. De fapt, in prezent, poti gasi variante care au o capacitate de ordinul TB. Totusi, vei observa ca acestea nu sunt cele mai accesibile variante. 

 

Recomandarea specialistilor este sa alegi un SSD cu o capacitate intre 160 si 256 GB, pe care sa intre sistemul de operare si programele importante. Efectul va fi acela ca acestea vor rula la o performanta si o viteza mult mai buna. Restul fisierelor pot fi stocate pe un HDD, majoritatea dispozitivelor oferindu-ti posibilitatea de a folosi ambele variante dupa bunul plac. 

 

Deoarece poate sa imbunatateasca viteza de executare a comenzilor, gasind si informatiile cerute mai usor, SSD-urile au inceput sa fie utilizate si pentru a oferi gazduire web. Daca ai un site care are nevoie de un host, este bine sa alegi furnizori cu servere de acest tip. Paginile tale se vor incarca mai rapid. 

 

3. SSD sau RAM - ce sa alegi pentru a creste performanta computerului sau laptopului?

 

SSD vs RAM

 

Atunci cand vrei sa upgradezi performanta laptopului sau a desktopului, ai de ales intre mai multi RAMi sau un nou SSD. Care este cea mai buna alegere pentru tine? 

 

RAM vine de la Random Access Memory si are rolul de a accelera viteza cu care se cauta informatiile. Cu cat dispozitivul are mai multi rami, cu atat va functiona mai bine, cu mai putine sanse de a avea blocaje, lag-uri sau intarzieri, mai ales in cazul jocurilor, acolo unde astfel de erori sunt foarte deranjante. 

 

Daca te confrunti cu astfel de probleme pe laptop, poate te intrebi daca ar trebui sa il ajuti cu un RAM mai mare sau cu un SSD. Ei bine, pana la un punct, este mai important sa ridici capacitatea RAM. Cand ai ajuns la 8 GB insa, urmatorul pas este sa treci pe SSD. 

 

Totusi, trebuie sa ai in vedere ca, desi poti avea cel mai rapid SSD din lume, calculatorul tau nu va functiona la fel de rapid fara o memorie RAM mai mare. 

 

Ai acum raspunsul la cateva dintre cele mai important intrebari despre Solid State Disk. Deoarece nu are parti care se misca, acestea au o durata de viata mai mare, dar ajuta mult si la imbunatatirea vitezei cu care ruleaza sistemul de operare si aplicatiile cele mai importante, precum si jocurile preferate. Asadar, aceasta este o investitie buna de viitor. 

 

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com
 

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.