Introducere Ubuntu
Versiunea Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus) a fost lansata pe 21 aprilie 2016.
Acest ghid va explica procesul de upgrade a sistemelor cu Ubuntu 15.10, fara a se limita la acesta.
Atentie: Ca aproape orice upgrade intre lansarile majore ale versiunilor sistemelor de operare si acest upgrade, 15.10, poarta un risc inerent de esec, prin pierderi de date, prin deterioarea configurarii sistemului. De aceea se recomanda sa faceti backup-uri si testari complexe.
Cerinte preliminare
Acest ghid presupune ca aveti un sistem care ruleaza Ubuntu 15.10, configurat cu un utilizator root nou cu drepturi sudo pentru activitati administrative.
Posibile capcane
Desi multe sisteme pot fi actualizate fara incidente, este mai sigur si mai previzibil sa trecem la o noua versiune majora prin instalarea de la zero, configurand serviciile cu grija, testand atent pe parcursul configurarii si mutand aplicatii si date ale utilizatorului ca pas separat.
Nu ar trebui niciodata sa actualizati un sistem fara o prima testare pe toate sistemele software si serviciile aflate intr-un mediu de asteptare. tineti minte ca bilbiotecile, limbile si sistemul de servicii se pot schimba substantial. La Ubuntu 16.04, au aparut modficari importante de la precedenta lansare LTS care include o trecere la sistemul systemd init in locul Upstart, punand accentul pe suport Python 3 si PHP 7 in loc de PHP 5.
Pasul 1 – Faceti back up sistemului dumneavoastra
Inainte de a incerca un upgrade major pe orice sistem, asigurati-va ca nu veti pierde date daca actualizarea esueaza. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este sa faceti un back up pentru intregul sistem de fisiere. in caz contrar, asigurati-va ca aveti copii ale directoarelor utilizatorului, ale fisierelor de configurare si date de servicii stocate, cum ar fi baze de date relationale.
Pasul 2 – Actualizati Pachetele Curente Instalate
Inainte de a incepe actualizarea Ubuntu 16.04, este bine sa instalati ultimele versiuni ale tuturor pachetelor existente. incepeti prin actualizarea listei de pachete:
sudo apt-get update
Apoi, actualizati pachetele instalate la cele mai recente versiuni disponibile:
sudo apt-get upgrade
Vi se va indica o lista cu actualizari si vi se va cere sa continuati. Raspundeti cu y petru da si apasati Enter.
Acest proces poate dura cateva momente. Dupa ce se termina, utilizati comanda dist-upgrade, aceasta va efectua upgrade-uri care implica schimbarea dependentelor, adaugarea sau eliminarea pachetelor noi dupa cum este necesar. Acest lucru se va ocupa de o serie de upgrade-uri care poate au fost retinute de apt-get upgrade:
sudo apt-get dist-upgrade
Din nou, raspundeti cu y atunci cand vi se solicita sa continuati, si asteptati ca actualizarea sa ia sfarsit.
Acum, ca ati instalat actualizarea Ubuntu 15.10, puteti utiliza do-release-upgrade pentru upgrade-ul la varianta lansata 16.04.
Pasul 3 – Utilizati actualizrea Ubuntu do-relese pentru a efectua upgrade-ul
Mai intai, asigurati-va ca aveti instalat pachetul update-manager-core
sudo apt-get install update-manager-core
- In mod normal, lansarea Debian poate fi actualizata prin schimbarea /etc/apt/sources.list, care specifica arhive pachet, utilizand apt-get dist-upgrade pentru a efectua actualizarea singur. Ubuntu a ramas un derivat Debian asa ca acest proces va continua sa functioneze.
- Prin urmare, vom folosi do-release-upgrade un dispozitiv folosit de proiectul Ubuntu, care se ocupa de cautarea noilor versiuni, actualizand sources.list si avand pe langa aceasta o serie de alte atributii. Aceasta este calea oficial recomandata pentru actualizarea serverelor care trebuie sa fie efectuata prin intermediul unei conexiuni la distanta.
Incepeti prin rularea do-release-upgrade fara optiuni:
Pentru masini virtuale sau servere administrate, nu trebuie sa uitati ca pierderea conectivitatii SSH este un risc, in special in cazul in care nu aveti un alt mijloc de conectare la distanta pe consola sistemului. Pentru alte sisteme aflate sub controlul propriu, amintiti-va ca este mai sigur sa efectuati actualizari importante ale sistemului de operare doar atunci cand aveti acces fizic la server.
Mai departe tastati y si apasati Enter pentru a continua:
Reading cache
Checking package manager
Continue running under SSH?
This session appears to be running under ssh. It is not recommended
to perform a upgrade over ssh currently because in case of failure it
is harder to recover.
If you continue, an additional ssh daemon will be started at port
'1022'.
Do you want to continue?
Continue [yN] y
In continuare veti fi informat ca do-release-upgrade va incepe o noua sesiune sshd pe portul 1022.
Starting additional sshd
To make recovery in case of failure easier, an additional sshd will
be started on port '1022'. If anything goes wrong with the running
ssh you can still connect to the additional one.
If you run a firewall, you may need to temporarily open this port. As
this is potentially dangerous it's not done automatically. You can
open the port with e.g.:
'iptables -I INPUT -p tcp --dport 1022 -j ACCEPT'
To continue please press [ENTER]
Odata ce noul pachet a fost descarcat si modificarile calculate, veti fi intrebat daca vreti sa incepeti actualizarea. Din nou apasati y pentru a continua:
Do you want to start the upgrade?
6 installed packages are no longer supported by Canonical. You can
still get support from the community.
9 packages are going to be removed. 104 new packages are going to be
installed. 399 packages are going to be upgraded.
You have to download a total of 232 M. This download will take about
46 seconds with your connection.
Installing the upgrade can take several hours. Once the download has
finished, the process cannot be canceled.
Continue [yN] Details [d ]y
Noile pachete vor fi descarcate si apoi instalate. Chiar daca sistemul este pe o conexiune rapida, aceasta va dura un timp.
In timpul instalarii, pot fi prezentate casete cu dialoguri interactive pentru diverse intrebari. De exemplu, vi se poate cere daca doriti sa reporneasca automat serviciile atunci cand este necesar:

In acest caz, este sigur sa raspundeti "Yes". in alte cazuri, vi se poate cere daca doriti sa inlocuiti un fisier de configurare, pe care l-ati modificat cu versiunea implicita din pachetul care este instalat. Acesta este adesea un apel la gandire si este probabil sa aveti nevoie de anumite cunostiinte despre softul instalat, cunostiinte care nu au legatura cu acest tutorial.
Odata ce noile pachete sau instalat, o sa fiti intrebat daca sunteti gata sa inlaturati pachetele invechite.
Pe un sistem de stocare cu nici o configuratie particularizata, ar trebui sa fie sigur sa introduceti y. Pe un sistem pe care l-ati modificat foarte mult, poate doriti sa introduceti d si sa inspectati lista de pachete care ar trebui eliminate, in cazul in care acesta include orice veti avea nevoie pentru a reinstala ulterior.
Remove obsolete packages?
53 packages are going to be removed.
Continue [yN] Details [d] y
In cele din urma, presupunand ca tot a mers bine, veti fi informat ca upgrade-ul este complet si vi se va cere o repornire. Introduceti y pentru a continua:
System upgrade is complete.
Restart required
To finish the upgrade, a restart is required.
If you select 'y' the system will be restarted.
Continue [yN] y
Intr-o sesiune SSH, cel mai probabil o sa vedeti ceva asemanator:
=== Command detached from window (Thu Apr 7 13:13:33 2016) ===
=== Command terminated normally (Thu Apr 7 13:13:43 2016) ===
Va fi necesar sa apasati o tasta aici pentru a iesi din your local prompt deoarece sesiunea SSH se va termina la terminarea insalarii serverului. Asteptati un moment pentru a reporni sistemul dumneavoastra, si reconectati. La logare, ar trebui sa vedeti un mesaj de confirmare ca rulati pe Xenial Xerus:
Welcome to Ubuntu Xenial Xerus (GNU/Linux 4.4.0-17-generic x86_64)
Concluzii
Acum aveti instalat un Ubuntu 16.04 functional. De aici, probabil veti avea nevoie de modificari de configurare necesare pentru servicii si desfasurarea aplicatiilor.
Facebook Twitter