IPv6 - noul protocol care face posibila lumea Internet of Things (IoT)

Blog: General
Conectarea lumii Internetof Things cu ajutorul IPv6

După cum deja probabil ca stii, Internetul este un sistem global de retele de computere interconectate care utilizeaza protocoalele TCP/IP pentru a comunica intre ele si cu o multitudine de alte dispozitive conectate.

 

Mai simplu spus, internetul este o ”retea de retele” private, publice, academice, de afaceri si guvernamentale de niveluri locale sau globale, conectate printr-o gama larga de tehnologii electronice, cu sau fara fir sau chiar optice.

 

Internetul face posibila circulatia unui intreg univers de resurse si servicii de informatii, cum ar fi documentele si aplicatiile hypertext interconectate ale World Wide Web (WWW), posta electronica, telefonie și partajarea de fisiere.

 

La baza internetului sta conceptul de IP sau Internet Protocol, care este principlalul mijloc care face posibila trimiterea de date in retelele din care este alcatuit, sau, mai concret, intre serverele ce asigura gazduire web a siteurilor si terminalele informatice fixe sau mobile. Principala sa functie, de rutare, are, de fapt, rolul de a face posibila existenta netului.

 

In acest articol vei afla cateva detalii despre IPv6, ultima versiune a acestui protocol.

 

Cuprins:

1. Ce este IPv6 si ce beneficii aduce noul protocol de internet?

2. Testul IPv6 si comunicarea cu vechiul protocol IPv4

 

1. Ce este IPv6 si ce beneficii aduce noul protocol de internet?

 

 

Dupa cum stii deja, adresele IP sunt, de fapt, o insiruire de numere despartie prin puncte, unice, irepetabile si alocate cate unui device. Un exemplu de adresa IP poate arata astfel: 123.456.78.90. Acestea sunt valabile in protocolul curent, si anume IPv4. Calculatorul, laptopul sau smartphone-ul tau au fiecare cate un astfel de numar atunci cand sunt conectate la internet.

 

IPv4 este construit pe o structura pe 32 de biti, ceea ce insemana ca totalitatea adreselor de IP din lume este de ordinul 2 ridicat la puterea 32, adica undeva in jurul a 4.3 miliarde si care au si fost alocate in totalitate in jurul anului 2011 sau 2012.  Asta nu inseamna ca internetul s-a sfarsit si ca nu mai este posibila conectarea altor device-uri noi. Solutii exista si una dintre ele este tocmai trecerea la un nou protocol, si anume IPv6.

 

Deosebirea fundamentala fata de IPv4 este ca IPv6 este construit pe o structura pe 128 de biti. Diferenta fata de 32 de biti este enorma, deoarece numarul adreselor in noul protocol poate atinge o cifra aproape imposibil de imaginat, si anume 2 ridicat la puterea 128, ceea ce s-ar traduce prin adaugarea la cele 4.3 miliarde de adrese initiale a inca 11 cifre. Numarul este 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 si poarta denumirea de 340 de undecilioane.

 

O alta deosebire fata de IPv4, care este un sistem decimal (adica adresele IP pot fi notate doar cu numere de la 0 la 9) este ca IPv6 este hexadecimal (in baza 6). Acest lucru inseamna ca notatiile, pe langa cele cifrice ale vechiului protocol, mai adauga si unele literare, de la litera A la F.

 

Practic, o adresa IPv6 poate arata in felul urmator: 2002:1db6:86b5:0000:0000:8c4e:0453:7454, fiind alcatuita din opt campuri a cate patru itemi hexadecimali. Fiecare camp ocupa un spatiu de 16 biti, spre deosebire de cele ale IPv4 ce ocupau doar 8 biti. Astfel, beneficiul major al acestui nou protocol este ca se vor putea conecta la internet, practic, o infinitate de device-uri, un lucru foarte important deja cand IoT (Internet of Things) face posibila conectarea chiar si a frigiderului sau masinii de spalat smart alaturi de deja mai cunoscutele televizoare sau boxe inteligente.

 

2. Testul IPv6 si comunicarea cu vechiul protocol IPv4

 

Poti verifica foarte simplu daca ISP-ul (Internet Service Provider) tau furnizeaza servicii de internet cu capacitate IPv6. Pur si simplu tastezi pe Google IPV6 test si vei gasi o multime de site-uri care iti pot verifica conexiunea din acest punct de vedere.

 

Dupa cum ai putut observa deja din sectiunea anterioara, IPv4 si IPv6, desi contin aceleasi initiale si se refera la adrese de internet, nu pot comunica intre ele din cauza diferentelor structurale, fiind astfel considerate ca protocoale incompatibile.

 

Astfel, daca avem doua calculatoare sau servere (unul cu IPv4 si celalalt cu IPv6) legate intre ele printr-un simplu switch, ele nu vor putea comunica intre ele. Ce se poate face in acest caz, deoarece renuntarea la protocolul vechi nu este o chestiune fezabila?

 

Solutia este fie sa se configureze pe ambele device-uri ambele protocoale sau, mai simplu, sa se adauge un router intre cele doua device-uri care sa fie configurat cu ambele clase de adrese IPv4 si IPv6. Acest mod de rezolvare a comunicarii se numeste Dual Stack.

 

Lucrurile se complica, insa, cand o retea IPv4 vrea sa comunice prin internet cu alte retele care sunt configurate la nivel IPv6. Varianta cu configurarea ambelor protocoale pe routerele sau calculatoarele retelelor nu mai este fezabila in cazul unor numere foarte mari de device-uri. Una din solutii la aceasta probleme este NAT-PT (sau precurtarea de la Network Address Translation - Protocol Translation), care, practic, are rolul de a translata, prin intermediul unui router, o adresa IPv4 in una IPv6.

Asadar, trecerea la IPv6 nu se va face dintr-o data, ci este un proces care va dura o lunga perioada de timp, in care cele doua protocoale vor coexista si vor comunica intre ele.

 

Sursa foto: pixabay.com

Din aceeasi categorie

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.