In era tehnologiei, a cunoaste notiuni de baza de programare este esential. Numarul mare de limbaje de programare poate fi insa coplesitor iar informatiile, desi din abundenta, pot fi greu de inteles. Daca te-ai intrebat vreodata ce este PHP, ce inseamna el si ce legatura este intre acesta si servere, poti citi mai multe informatii in continuarea acestui articol.
Cuprins:
- 1. Ce este PHP - istoric
- 2. Limbajul PHP – unde si de ce este folosit
- 3. Notiuni de limbaj PHP pentru incepatori
Acronimonul PHP a insemnat initial Personal Home Page. Ulterior, a fost modificat, iar in prezent inseamna PHP Hypertext Preprocessor. Aceasta denumire este un acronim recursiv, primul cuvant al prescurtarii (PHP) fiind insusi acronimul.
PHP este un limbaj de programare cu cod sursa deschis (open source), ceea ce inseamna ca este gratuit. Acest limbaj a fost conceput de catre Rasmus Lerdorf incepand cu anul 1994, special pentru web. De atunci, o multitudine de colaboratori s-au unit sub numele „The PHP Group” si au continuat sa il dezvolte si sa il imbunatateasca, adaugand noi functii pe masura ce apareau noi versiuni.
Pana astazi, a trecut prin mai multe rescrieri importante, iar in prezent a ajuns la versiunea 8. Exista versiuni diferite pentru majoritatea serverelor web. Limbajul PHP este disponibil pentru toate sistemele de operare.
Incepand cu versiunea 4.3, limbajul PHP a putut fi folosit si in mod „linie de comanda”. In general insa, PHP este integrat în HTML. Acesta genereaza un cod HTML care va fi vazut de utilizator. Daca apelezi la o firma de gazduire web, informatiile sunt luate de pe serverul web, apoi sunt modificate cu ajutorul limbajului PHP, dupa care sunt afisate de catre browserul utilizatorilor. Din acest motiv, PHP este un limbaj de programare server side.
Ce face PHP pentru ca pagina web sa apara asa cum o vede utilizatorul:
- Scripting de partea serverului
- Afiseaza fisiere PDF, imagini, text, filme
- Genereaza continut dinamic
- Trimite si primeste cookies
- Acceseaza baze de date
- Colecteaza date
- Foloseste protocoale specifice
Un programator specializat va scrie codul PHP necesar, care va fi rulat pe server, generand un cod HTML ce va fi afisat utilizatorului. In plus, deoarece PHP este un limbaj de programare ce poate fi folosit si in linie de comanda, un programator poate crea diferite aplicatii.
De ce este limbajul PHP atat de popular:
- Gratuitate: PHP s-a dezvoltat sub licenta „open-source”
- Simplitate si flexibilitate: Este foarte usor sa folosesti sintaxe PHP ca incepator si in acelasi timp, acesta ofera multe optiuni pentru un programator avansat. PHP tine pasul cu tehnologiile (disponibil pentru toate sistemele de operare) si poate fi integrat pe majoritatea serverelor
- Eficienta: PHP foloseste metode de alocare a resurselor (acesta formeaza un sistem de cache al conținutului dinamic de parteaserverului, foarte util intr-un mediu multiutilizator precum web-ul)
- Securitate: Programatorul PHP poate securiza codul (de exemplu, scriptul poate fi securizat HTTPS)
In cazul in care codul PHP este integrat in codul HTML, acesta incepe si se termina cu niste instrucțiuni speciale <?php de inceput și ?> de sfarsit, care permit intrarea si iesirea din ceea ce se numeste "modul PHP".
Limbajul PHP are 8 tipuri de variabile interne:
- NULL (fara valoare/valoare necunoscuta)
- Boolean (True/False)
- Integer (Numere intregi)
- Float (Numere reale)
- String (Sir de caractere)
- Array (Lista, Vector, Matrice, Dictionar)
- Resurse (Legaturi cu surse externe)
- Obiecte (Instante ale unei clase, cu proprietati avand valori specifice)
Numarul de variabile globale ale limbajului de programare PHP este mult mai mare, dintre care amintim: $GLOBALS, ' SERVER_NAME ', ' SERVER_SOFTWARE '.
PHP are aproximativ 1000 de functii de baza preinstalate (declare, print, etc). Numarul functiilor creste semnificativ daca sunt instalate extensiile existente. Atat incepatorii, cat si cei mai avansati, pot folosi manualul online de PHP.
PHP este un limbaj de programare de neinlocuit, fiind gratuit, simplu de folosit si extrem de eficient si flexibil. Continua sa dezvoltare a dus la produsul matur si sigur de astazi. Daca esti interesat/a de ce se afla in spatele celor ce iti ofera gazduire web, invata sa scrii cod in PHP!
Sursa foto: Shutterstock.com
Facebook Twitter