ROTLD - Informatii utile pentru a-ti rezerva un domeniu propriu pe Internet

Blog: Domenii
ROTLD - Informatii utile pentru a-ti rezerva un domeniu propriu pe Internet

Multe dintre persoanele care au cautat informatii in incercarea de a afla cum pot sa isi creeze o pagina de Internet cu terminatia punct ro s-au intalnit cu acronimul ROTLD fara a sti insa ce inseamna si cum ar putea sa le ajute in demersul lor.

 

Desi pare complicat la prima vedere, totusi, cei mai multi utilizatori ai Internetului nu au nevoie decat de cateva detalii de baza pentru a-si pune la punct un site propriu, fie ca sunt persoane fizice, fie juridice. In articolul de mai jos, vei descoperi ce este ROTLD si cum poti sa iti rezervi un domeniu de tip punct ro pentru tine sau pentru afacerea ta.

 

Cuprins

1. Ce este ROTLD?

2. Ce trebuie sa stii pentru a-ti rezerva un domeniu de tip punct ro?

3. Transferul de proprietate prin ROTLD

 

1. Ce este ROTLD?

ROTLD este acronimul pentru Romania Top Level Domain, autoritatea romaneasca la nivel national cu drept de administrare a tot ceea ce tine de domeniile de Internet cu terminatia punct ro. Aceasta se afla sub coordonarea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica, parte a autoritatii mondiale in acest sector.

Institutia, fie direct, fie prin intermediul unor parteneri, se asigura ca domeniile de Internet punct ro functioneaza in mod corespunzator. Persoanele pot, astfel, sa beneficieze de trei tipuri de servicii puse la dispozitia lor de ROTLD:

  • inregistrarea unui domeniu care se face dupa verificarea in prealabil a valabilitatii numelui;
  • prelungirea valabilitatii domeniului;
  • mentenanta anuala a domeniilor.

 

1. Ce este ROTLD

 

2. Ce trebuie sa stii pentru a-ti rezerva un domeniu de tip punct ro?

Domeniul de Internet este elementul care ofera unicitate unui site, fiind de fapt o adresa, dar una de tip virtual. Cel de tip punct ro este cel mai intalnit in cazul paginilor web romanesti si poate fi rezervat fie direct de la agentia nationala mentionata anterior, fie de la partenerii acesteia.

 

In vederea unei experiente optime cu privire la site-urile proprii, detinatorii trebuie sa cunoasca cateva detalii de baza despre expirarea domeniului ROTLD, despre transferul acestuia, dar si despre costurile legate de mentenanta. De asemenea, trebuie sa stie in ce conditii expira un domeniu de tip punct ro si cum poate fi prelungita valabilitatea sa. 

Daca ai deja un domeniu de tip punct ro sau vrei sa iti rezervi unul, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:

  • Alegerea numelui se poate face foarte simplu, selectandu-l din lista de parteneri ai ROTLD pe cel preferat si verificand, printr-un simplu click, daca domeniul dorit este liber sau rezervat de altcineva. Un nume de domeniu punct ro poate sa aiba maximum 63 de caractere fara extensie, iar numarul minim este 1. Daca domeniul este deja rezervat, atunci e simplu de transferat prin intermediul unui astfel de partener;

 

  • Cu privire la costurile legate de rezervare si mentenanta, trebuie stiut faptul ca, din anul 2018, se plateste o taxa anuala pentru inregistrarea domeniilor de tip punct ro. Aceasta nu are o valoare exacta - intre 10 si 60 de euro pe an - ci poate varia in functie de firma aleasa;

 

2. Ce trebuie sa stii pentru a-ti rezerva un domeniu de tip punct ro

 

  • In ceea ce priveste valabilitatea unui domeniu de tip punct ro, se poate opta pentru o perioada de 1 pana la 10 ani. Domeniile inregistrate inainte de 01.03.2018 au o perioada de valabilitate de 5 ani, dupa care va fi necesara prelungirea acesteia prin plata unei taxe anuale. Pentru a nu aparea probleme, este recomandat ca acest lucru sa se rezolve cu cateva luni bune inaintea expirarii. Trebuie stiut si faptul ca, dupa expirarea unui domeniu, acesta este retinut pentru o perioada ce poate varia intre 30 si 90 de zile, dupa care este eliberat si poate fi rezervat de catre alta persoana, ceea ce inseamna ca detinatorul initial nu mai poate sa foloseasca adresa respectiva.

 

3. Transferul de proprietate prin ROTLD

Un aspect care trebuie luat in considerare de catre toate persoanele este faptul ca incepand cu data de 27.07.2020 procedura prin care se poate face transferul proprietatii ROTLD s-a simplificat considerabil. In principal fiind nevoie doar de predarea cheii de transfer pe care o are proprietarul. 

 

Conform schimbarilor procedurii, trebuie mentionat faptul ca primii doi pasi (din cei trei initiali), vor ramane neschimbati. Asadar, inainte de orice, este nevoie ca:

  • Detinatorul actual al domeniului sa genereze o cheie speciala pe site-ul rotld.ro din sectiunea “domenii-administrare on-line” si sa o dea viitorului detinator.
  • Cel care urmeaza sa fie detinator va completa un formular special de transfer on-line.

Acestora li se adauga generarea unei chei de Transfer al Dreptului de Utilizare ori Folosinta. El se obtine din panoul administrarii si prin inmanarea sa se subintelege acordul dat al actualului detinator. Prin acestea se inlocuieste precedentul pas trei, anume - Completarea, semnarea si trimiterea documentului de transfer.

In afara de aceasta schimbare relativ minora, nimic nu este modificat, de la conditii si pana la implicatiile intregului proces. Facturarea mentenantei pentru noul detinator se va face si emite pe baza informatiilor pe care el le trece in formularul de la Pasul 2.

Este imperios ca parola sa fie pastrata si nu se recomanda impartasirea sa cu oricine altceva, in mod special daca este vorba de o parte terta. In cazul in care ea este impartasita din diverse considerente, proprietarul domeniului isi asuma riscurile si implicatiile aferente. Parola contului de administrare online a numelui intreg pe care il are domeniul este esentiala si securizarea sa este vitala pentru evitarea oricarei situatii neplacute. 

In concluzie, inregistreare unui domeniu punct ro nu este nici costisitoare, nici greu de pus in practica, fiind suficienta apelarea la o firma partenera ROTLD, care va face toate formalitatile necesare si va asigura si mentenanta acestuia in schimbul unei taxe.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Din aceeasi categorie

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.