VPS - Ce este un server virtual privat? Mic ghid pentru amatori

Blog: Servere
VPS - Ce este un server virtual privat? Mic ghid pentru amatori

Internetul a devenit o componenta esentiala a vietii moderne, practic neexistand niciun domeniu in care acest instrument sa nu fie folosit intr-un mod extensiv. Cei mai multi dintre utilizatori folosesc Internetul fara a cunoaste modalitatea in care functioneaza. O componenta care nu poate lipsi din sistemul care asigura functionarea paginilor web este serverul, mai exact componentele hardware care gazduiesc informatiile necesare. 

 

Cuprins:

1. Ce este un VPS

2. Avantaje ale VPS hosting-ului

3. Criteriile de alegere a unui server VPS

 

 

1. Ce este un VPS

 

 

Serverul VPS reprezinta o inovatie pe care firmele de hosting o pun la dispozitia clientilor pentru micsorarea cheltuielilor de inchiriere a unui server, dar fara a face rabat la calitatea serviciilor oferite. Mai exact, un server virtual privat este o tehnologie prin intermediul careia un server poate gazdui mai multe pagini de web in acelasi timp prin crearea unei masini virtuale. Cu ajutorul sau se vor aloca in comun resursele unui server fizic.

 

Acest tip de server a aparut din cauza faptului ca, de cele mai multe ori, un server fizic nu era utilizat la intreaga lui capacitate, mai ales pentru ca procesorul inregistra perioade lungi de timp in care nu era folosit eficient. Din aceasta cauza, tehnologia VPS permite timesharing-ul puterii procesorului, dar si alocarea in acelasi timp a memoriei RAM si a spatiului de stocare propriu. 

 

server vps

 

Prin folosirea unui VPS server costurile de operare pentru o pagina web scad semnificativ, in schimb, calitatea serviciului oferit este aceeasi. Trecerea de la un server dedicat la unul VPS va trece neobservata in 99% dintre cazuri pentru proprietarul paginii web, dar si pentru utilizatorii sai. 

 

 

2. Avantaje ale VPS hosting-ului

 

 

Tot mai multi clienti care apeleaza la serviciile de web hosting aleg sa-si gazduiasca paginile lor de internet pe un server virtual privat, avantajele acestei optiuni fiind evidente. Cu cateva exceptii, ca de exemplu paginile cu un trafic extrem de ridicat sau cele din domenii sensibile, cum ar fi domeniul bancar, utilizarea unui astfel de server devine cea mai buna alegere datorita numeroaselor avantaje pe care aceasta tehnologie le ofera:

 

  • Costurile intretinerii acestui server sunt mult mai mici decat in cazul unui server dedicat. Atunci cand fiecare ban conteaza pentru succesul unei afaceri care activeaza in domeniul online, aceasta optiune nu poate decat sa aduca puncte in plus;

 

  • Garantarea unor resurse hardware este un alt avantaj de care se pot bucura clientii care cauta gazduire de pagini web. Cei care aleg un server VPS vor primi resurse dedicate, cum ar fi memoria RAM si spatiul pe hard disk, pe care nu il vor partaja cu nimeni. De cele mai multe ori, singura resursa partajata va fi procesorul care oricum nu era folosit in mod eficient in cazul unui server dedicat;

 

  • Disponibilitatea 24 de ore din 24 a paginii web este atinsa prin utilizarea tehnologiei, chiar daca apar probleme de hardware. Daca aceasta situatie intervine, atunci serverul VPS este mutat automat in sistemul gazda prin intermediul tehnologiei cloud, fara ca pagina web sa nu mai fie online;

 

cloud

 

  • Adaptabilitatea poate fi un alt avantaj, utilizatorul putand opta pentru ce aplicatii sa adauge la pagina lui web. 

 

 

3. Criteriile de alegere a unui server VPS

 

 

Dupa ce ai aflat ce inseamna VPS, poti sa treci la gasirea unuia in cunostinta de cauza. Dintre criteriile de alegere se pot mentiona urmatoarele:

 

  • Cel mai important criteriu pentru alegerea serverului virtual potrivit este cantitatea de memorie RAM necesara pentru functionarea in buna regula a paginii web. Majoritatea ofertelor se diferentiaza prin numarul de GB de memorie RAM. In cazul unei pagini cu un trafic minim spre mediu, adica pana in 100 de mii de vizitatori pe luna, doi GB de memorie RAM sunt suficienti daca traficul este echilibrat in timpul zilei. In cazul in care exista varfuri ale traficului in anumite perioade de timp, memoria RAM trebuie suplimentata pentru a nu aparea blocari ale site-ului. Daca numarul de vizitatori depaseste 200 de mii de accesari pe luna, un minim de 4 GB trebuie asigurati pentru o functionare eficienta;

 

  • Spatiul de stocare este necesar pentru functionarea sistemului de operare. Minimul care trebuie asigurat in aceasta privinta este de 10 GB, dar specialistii recomanda pentru a nu aparea probleme achizitionarea de 20 de Gb de spatiu de stocare;

 

  • Frecventa procesorului nu este esentiala decat in cazuri speciale, asa ca, de regula, un singur CPU este suficient deoarece aceasta componenta nu este folosita la nivel maxim.

 

vps

 

In concluzie, alegerea unui server VPS poate reprezenta o optiune perfecta pentru intreprinzatorii care vor sa tina costurile sub control, dar care in acelasi timp urmaresc sa ofere clientilor servicii de calitate 24 de ore din 24. 

 

Din aceeasi categorie

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.