Ce este un certificat SSL și care este scopul său?
Secure Sockets Layer (SSL) este un protocol criptografic care permite comunicația sigură pe Internet. Utilizarea tehnologiei SSL oferă un grad mai mare de confidențialitate și de siguranță decât o conexiune web necriptată. Aceasta reduce riscul ca informațiile să fie interceptate și utilizate incorect.
Motivul primar în folosirea unui certificat SSL este să menținem informația trimisă în internet criptată, așadar doar destinatarul va putea decripta informația și o va putea folosi. Asta este important pentru că informația pe care o trimiteți în internet este transmisă de la calculator la calculator pentru a ajunge la serverul destinație.
Orice calculator ce intervine între dumneavoastră și server poate folosi informații precum: numerele dumneavoastră de card, nume de utilizator, parole, date confidențiale și multe alte informații dacă conexiunea nu este criptată cu un certificat SSL.
Când un certificat SSL este folosit, informația devine necitibilă pentru toată lumea exceptând serverul către care trimitem informația. Asta protejează ca datele să nu fie furate de către „hackeri” sau de către hoții de identitate.
SSL criptează informația eficient
Majoritatea browserelor web suportă SSL, și multe site-uri web utilizează protocolul de utilizator pentru a transmite informații confidențiale, cum ar fi numerele de carduri de credit. Prin convenție, URL-ul care are nevoie de o conexiune SSL începe cu https: (în loc de http:).
În plus față de criptare, un certificat SSL propriu-zis oferă, de asemenea, posibilitatea de autentificare. Acest lucru înseamnă că puteți fi sigur de trimiterea informațiilor către serverul de drept și nu la un impostor care încearcă să le fure. De ce este important acest lucru?
Înseamnă că, clienții dvs. vor fi de multe ori „trimiterea de informații” prin mai multe calculatoare. Oricare dintre aceste calculatoare ar putea pretinde a fi site-ul dvs. și păcăli utilizatorii dvs. pentru a le trimite informații personale. Este posibil să evităm acest lucru doar prin utilizarea tehnologiei „Public Key Infrastructure (PKI)” și obținerea unui certificat SSL de la un furnizor de încredere.
Un certificat SSL oferă încredere!
Browserele web dau indicii vizuale, cum ar fi o pictogramă de blocare sau o bară verde, pentru a vă asigura vizitatorii să știe când conexiunea lor este securizată. Acest lucru înseamnă că ei vor avea încredere în site-ul dumneavoastră mai mult atunci când văd aceste indicii și vor fi mult mai probabil să achiziționeze servicii de la dumneavoastră. Furnizorii de SSL vă vor oferi de asemenea un sigiliu de siguranță care insuflă mai multă încredere în clienții dumneavoastră.
HTTPS ne protejează de asemenea împotriva atacurilor de phishing.
Un e-mail de phishing este un e-mail trimis de către un criminal care încearcă să se dea drept site-ul dumneavoastră. Email-ul include, de obicei, un link către site-ul propriu sau folosește un atac „Middle-man” pentru a utiliza propriul nume de domeniu.
Deoarece este foarte dificil ca acești criminali să obțină un certificat SSL adecvat, ei nu vor fi capabili să se dea drept site-ul dumneavoastră.
Acest lucru înseamnă că utilizatorii vor fi mai puțin probabil să cadă în plasa unui atac de tip „Phishing” pentru că vor căuta factorii de încredere ale website-urilor în browserele dumnealor, cum ar fi o bară de adresă verde, iar ei nu-l vor vedea.
Dezavantajele folosirii unui certificat SSL
Cu atât de multe avantaje, de ce ar fi cineva împotriva utilizării unui certificat SSL? Există dezavantaje la folosirea certificatelor SSL? Ei bine, costul este un dezavantaj evident.
Furnizorii de SSL au nevoie să creeze o infrastructură de încredere și să valideze identitatea dvs., astfel încât există un cost implicat.
Acest lucru a fost atenuat de o concurență sporită în industrie și introducerea de furnizori precum ar fi „Let’s Encrypt” sau „Cloudflare” ce ne oferă un certificat SSL la comutarea traficului prin serverele dumnealor de DNS.
Performanța este un alt dezavantaj. Pentru că informația pe care dumneavoastră o trimiteți, trebuie să fie criptată de către server, acest lucru va solicita mult mai multe resurse din partea serverului decât dacă informația nu ar trebui criptată de către server.
Diferența de performanță este vizibilă doar pentru website-urile cu un număr foarte mare de vizitatori și care poate fi minimizată cu echipamente speciale destinate pentru astfel de cazuri.
În general, dezavantajele folosirii unui certificat SSL sunt doar câteva iar avantajele de departe le depășesc. Este esențial să utilizați în mod corespunzător un certificat SSL pe toate site-urile.
Utilizarea corectă a certificatelor SSL vă ajută la protejarea clienților, la protejarea datelor personale, și o să vă ajute să câștigați încrederea clienților dumneavoastră și veți avea vânzări mai sporite!