Internetul a devenit parte esențială a vieții economice, practic nicio firmă de succes neputând exista fără să fie prezentă în mediul online. Procentul tot mai mare de persoane care utilizează Internetul îl transformă într-o unealtă ideală pentru transmiterea către potențialii clienți a unor informații valoroase, care ar putea contribui într-un mod vizibil la succesul afacerii. Întreprinzătorii începători, ce doresc să beneficieze de numeroasele avantaje pe care le oferă Internetul, trebuie să înceapă cu verificarea disponibilității domeniului pe care vor să îl rezerve și apoi să îl înregistreze pentru a fi siguri că nu va fi pierdut.
În articolul de mai jos vei descoperi cum se verifică disponibilitatea unui domeniu de Internet și cum se poate înregistra acesta.
Cuprins:
1. Cum se verifică disponibilitatea unui domeniu de Internet
2. Cum se înregistrează un domeniu liber de Internet
1. Cum se verifică disponibilitatea unui domeniu de Internet
Adresa de Internet a unui site este cartea de vizită online a firmei și, de aceea, trebuie să exprime într-un mod cât mai simplu și mai corect care este obiectul său de activitate. Multe persoane vor decide dacă intră sau nu pe un site, în primul rând consultând numele acestuia. Astfel, verificarea valabilității unui domeniu cu un nume preferat trebuie să reprezinte punctul de plecare al realizării unui site profesionist. După alegerea titulaturii paginii de Internet, disponibilitatea sa trebuie verificată, întrucât nu pot exista două pagini cu nume identic.
Verificarea unui domeniu de net, fie de tip .ro, .com, fie orice altă extensie disponibilă, se poate face ușor, fără nicio cheltuială prin trei modalități simple:
- O primă variantă este tastarea în bara programului pentru navigat pe net a adresei dorite, sub forma “numedomeniu.ro”. Dacă rezultatul duce la o pagină deja existentă, înseamnă că acesta este deja rezervat de o altă persoană. În schimb, dacă rezultatul este negativ, iar programul afișează un mesaj precum “site-ul nu a putut fi accesat”, atunci înseamnă că acesta este liber;
- Accesarea unei pagini de Internet a firmelor ce oferă servicii de înregistrare și rezervare pentru domenii de pe Internet reprezintă o variantă simplu de pus în practică, deoarece majoritatea firmelor de acest tip oferă o aplicație care poate verifica automat dacă domeniul este valabil sau nu;
- Cei care nu au deloc cunoștințe în domeniul Internetului și al tehnicii de calcul pot apela la serviciile unor firme specializate, ai căror consultanți vor pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru realizarea rapidă și corectă a demersului.
Persoanele care sunt hotărâte asupra unei denumiri exacte a site-ului, dar se lovesc de situația în care acesta este deja înregistrat de altcineva, pot încerca să discute cu proprietarul domeniului în cauză și să achiziționeze de la acesta drepturile, în cazul acesta transferul domeniului de web făcându-se ușor, de către aceleași firme care se ocupă de înregistrarea lor.
2. Cum se înregistrează un domeniu liber de Internet
După parcurgerea cu succes a primului pas, cel al verificării disponibilității numelui de site, se va înregistra respectivul domeniu cât mai rapid pentru a nu apărea situația ca altcineva să îl ocupe.
Procedura de înregistrare se face foarte simplu, de acasă, prin intermediul Internetului, folosind serviciile firmelor specializate în acest domeniu. După trimiterea formularului de înregistrare și după plata facturii proforma, va fi înregistrat automat și va fi rezervat, astfel încât nimeni nu va mai putea să îl ceară. Trebuie să se știe că există o anumită perioadă de valabilitate a înregistrării domeniului și că nu se pot face modificări ale datelor decât după o perioadă destul de lungă de timp.
Din multitudinea de extensii valabile, specialiștii recomandă încercarea celei de tip .ro, care chiar dacă este mai costisitoare, oferă mai multă seriozitate, clienții preferând din acest punct de vedere un astfel de site. O altă variantă este cea de tip .com, folosită de cele mai mari firme multinaționale de pe Glob.
În concluzie, realizarea unei pagini de Internet în care să fie prezentată activitatea firmei sau, de ce nu, chiar un magazin online, reprezintă cea mai bună soluție pentru obținerea unei baze de potențiali clienți cât mai largă pe cât posibil. Verificarea și înregistrarea domeniului web sunt operațiuni lejer de pus în practică, puțin costisitoare, dar cu potențial economic foarte ridicat.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com