Dacă ai o afacere care are nevoie de prezență în online sau ai deja un site pe care vrei să îl faci să devină unul accesibil și ușor de utilizat, probabil ai auzit de cPanel.
La ora actuală, multe companii care prestează servicii de găzduire web oferă gratuit cPanel alături de diferitele pachete pe care le pun la dispoziție. Cu toate acestea, sunt puțini utilizatori care înțeleg ce este acesta și care este rolul exact.
Pentru început, imaginează-ți că ești proprietarul unei afaceri mici, aflată la început de drum, și încerci să-i faci un nume și un brand puternic pentru piața în care activează. Datorită inovațiilor tehnologice și confortului pe care îl oferă internetul, cel mai bun mod de a începe o afacere online este prin a pune la bază un website pentru aceasta. La rândul său, acest website trebuie optimizat și să fie făcut ușor de accesat și de utilizat pentru cei care îl vizitează.
Aici intervine cPanel, o unealtă esențială care influențează administrarea, configurarea și automatizarea serviciilor de web hosting. Astfel, este necesar să știi ce este cPanel și cum funcționează, astfel încât să îți poți administra site-ul în mod direct, în funcție de preferințe și nevoi pentru a-i crea o prezență puternică în online.
Cuprins
1. Ce este cPanel?
Pentru a înțelege mai bine ce este cPanel, trebuie asimilate câteva informații de bază. În primul rând, definiția acestuia te ajută să determini cu ușurință ce rol are, precum și să asimilezi informațiile legate de modul în care funcționează. Nu în ultimul rând, se poate stabili gradul de aplicabilitate a cPanel-ului, în funcție de nevoile unui site.
1.1 Definiția cPanel
Prin definiție, cPanel este un software prin care se accesează și utilizează panoul de control al unui serviciu de web hosting. Acesta pune la dispoziție o interfață grafică (GUI) și diverse instrumente de automatizare concepute pentru a simplifica găzduirea unui site web pentru proprietarul site-ului respectiv. Acest software poate fi pus la dispoziție de către firma de hosting cu care colaborează afacerea ta.
1.2 Cum funcționează cPanel?
Cu ajutorul cPanel, orice utilizator sau deținător de site se poate ocupa direct de gestionarea acestuia. Astfel, nu este nevoie de administratori sau echipe desemnate, deoarece toate instrumentele necesare sunt disponibile în panoul de control din browser. Tot din cPanel, mai exact din dashboard, se pot instala cu ușurință sisteme de gestionare a conținutului de pe site (CMS) și pot fi manageriate copiile de rezervă, bazele de date, e-mailul, numele de domeniu și multe altele.
1.3 Aplicabilitatea cPanel
Aplicabilitatea cPanel este foarte largă. Acest software poate ajuta la gestionarea site-urilor de tip blog, site-uri de gaming ori magazine online. Chiar dacă nu oferă funcții de web design, interfața cPanel este esențială pentru procesele de mentenanță de care trebuie să beneficieze un site în mod regulat pentru o funcționare corespunzătoare.
2. Beneficiile cPanel
Utilizarea cPanel-ului vine la pachet cu o serie de beneficii specifice. Acestea sunt motivul pentru care software-ul a devenit foarte popular făcând mult mai ușor atât pentru utilizatori simpli, cât și pentru firme specializate să gestioneze site-uri de orice fel. Astfel, cPanel rămâne una dintre cele mai utilizate elemente de software pentru web development.
2.1 Utilizare ușoară
Cel mai mare beneficiu al software-ului cPanel îl reprezintă utilizarea accesibilă. În acest fel, site-urile pot fi gestionate direct de către deținători, iar implicarea firmelor specializate ar fi una minimă, ceea ce poate însemna costuri reduse, mai ales pentru o afacere online aflată la început de drum.
2.2 Multiple tool-uri
Aplicabilitatea largă vine și de la faptul că cPanel oferă multe instrumente care ușurează procesul de găzduire web. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele care creează back-up-uri pentru site (Backup wizard), care te ajută să gestionezi e-mail-uri asociate unui domeniu (Email accounts) și care te ajută să faci ca un site să devină online (Site publisher).
2.3 Compatibilitate
Software-ul cPanel este compatibil pentru orice fel de site. De la magazine online, până la simple bloguri ori platforme interactive, cPanel îți oferă posibilitatea să gestionezi site-ul în mod direct.
Prin urmare, asigură-te că ai un control mare asupra site-ului afacerii tale. În acest fel, poți reduce din costurile de mentenanță web și poți interveni direct atunci când apar probleme.
Sursa foto: envato.com