cPanel: scurt ghid pentru incepatori

Blog: cPanel / WHM
cPanel

Daca ai o afacere care are nevoie de prezenta in online sau ai deja un site pe care vrei sa il faci sa devina unul accesibil si usor de utilizat, probabil ai auzit de cPanel.

La ora actuala, multe companii care presteaza servicii de gazduire web ofera gratuit cPanel alaturi de diferitele pachete pe care le pun la dispozitie. Cu toate acestea, sunt putini utilizatori care inteleg ce este acesta si care este rolul exact.

Pentru inceput, imagineaza-ti ca esti proprietarul unei afaceri mici, aflata la inceput de drum, si incerci sa-i faci un nume si un brand puternic pentru piata in care activeaza. Datorita inovatiilor tehnologice si confortului pe care il ofera internetul, cel mai bun mod de a incepe o afacere online este prin a pune la baza un website pentru aceasta. La randul sau, acest website trebuie optimizat si sa fie facut usor de accesat si de utilizat pentru cei care il viziteaza.

Aici intervine cPanel, o unealta esentiala care influenteaza administrarea, configurarea si automatizarea serviciilor de web hosting. Astfel, este necesar sa stii ce este cPanel si cum functioneaza, astfel incat sa iti poti administra site-ul in mod direct, in functie de preferinte si nevoi pentru a-i crea o prezenta puternica in online.

Cuprins

1. Ce este cPanel?

          1.1 Definitia cPanel

          1.2 Cum functioneaza cPanel?

          1.3 Aplicabilitatea cPanel

2. Beneficiile cPanel

          2.1 Utilizare usoara

          2.2 Multiple tool-uri

          2.3 Compatibilitate

1. Ce este cPanel?

Pentru a intelege mai bine ce este cPanel, trebuie asimilate cateva informatii de baza. In primul rand, definitia acestuia te ajuta sa determini cu usurinta ce rol are, precum si sa asimilezi informatiile legate de modul in care functioneaza. Nu in ultimul rand, se poate stabili gradul de aplicabilitate a cPanel-ului, in functie de nevoile unui site.

1.1 Definitia cPanel

Prin definitie, cPanel este un software prin care se acceseaza si utilizeaza panoul de control al unui serviciu de web hosting. Acesta pune la dispozitie o interfata grafica (GUI) si diverse instrumente de automatizare concepute pentru a simplifica gazduirea unui site web pentru proprietarul site-ului respectiv. Acest software poate fi pus la dispozitie de catre firma de hosting cu care colaboreaza afacerea ta.

1.2 Cum functioneaza cPanel?

Cu ajutorul cPanel, orice utilizator sau detinator de site se poate ocupa direct de gestionarea acestuia. Astfel, nu este nevoie de administratori sau echipe desemnate, deoarece toate instrumentele necesare sunt disponibile in panoul de control din browser. Tot din cPanel, mai exact din dashboard, se pot instala cu usurinta sisteme de gestionare a continutului de pe site (CMS) si pot fi manageriate copiile de rezerva, bazele de date, e-mailul, numele de domeniu si multe altele.

1.3 Aplicabilitatea cPanel

Aplicabilitatea cPanel este foarte larga. Acest software poate ajuta la gestionarea site-urilor de tip blog, site-uri de gaming ori magazine online. Chiar daca nu ofera functii de web design, interfata cPanel este esentiala pentru procesele de mentenanta de care trebuie sa beneficieze un site in mod regulat pentru o functionare corespunzatoare.

Ce este cpanel

2. Beneficiile cPanel

Utilizarea cPanel-ului vine la pachet cu o serie de beneficii specifice. Acestea sunt motivul pentru care software-ul a devenit foarte popular facand mult mai usor atat pentru utilizatori simpli, cat si pentru firme specializate sa gestioneze site-uri de orice fel. Astfel, cPanel ramane una dintre cele mai utilizate elemente de software pentru web development.

2.1 Utilizare usoara

Cel mai mare beneficiu al software-ului cPanel il reprezinta utilizarea accesibila. In acest fel, site-urile pot fi gestionate direct de catre detinatori, iar implicarea firmelor specializate ar fi una minima, ceea ce poate insemna costuri reduse, mai ales pentru o afacere online aflata la inceput de drum.

2.2 Multiple tool-uri

Aplicabilitatea larga vine si de la faptul ca cPanel ofera multe instrumente care usureaza procesul de gazduire web. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele care creeaza back-up-uri pentru site (Backup wizard), care te ajuta sa gestionezi e-mail-uri asociate unui domeniu (Email accounts) si care te ajuta sa faci ca un site sa devina online (Site publisher).

2.3 Compatibilitate

Software-ul cPanel este compatibil pentru orice fel de site. De la magazine online, pana la simple bloguri ori platforme interactive, cPanel iti ofera posibilitatea sa gestionezi site-ul in mod direct.

interfata cpanel

Prin urmare, asigura-te ca ai un control mare asupra site-ului afacerii tale. In acest fel, poti reduce din costurile de mentenanta web si pot interveni direct atunci cand apar probleme.

concluzie utilizare cpanel

sursa foto: envato.com

Din aceeasi categorie

Te muti la noi?

Migrarea catre un nou furnizor de hosting poate fi extrem de complicata . Fii relaxat si lasa-i expertii nostri sa o faca! Vom muta site-ul existent în 48 de ore, fara intrerupere . Inclus GRATUIT la achizitionarea oricarui pachet de gazduire BTS Telecom.